Allmän Kurs – Idrott & Hälsa
Bli klar med gymnasiet med högskoleförberedande kurs!
Allmän kurs väljer du som söker ett alternativ till andra skolformer. Hos oss kan du komplettera eller bygga på tidigare studier och fixa allmän behörighet för att läsa vidare på högskola och universitet eller komma ut i arbetslivet. Under ett till tre år på Lillsved Folkhögskola läser du gymnasieämnen och fördjupar dig samtidigt i ditt intresse för idrott, träning, hälsa och personlig utveckling.
Lära för livet – efter din förmåga
Lektionerna är lärarledda, varierade och ofta i mindre grupper. Grupparbeten och diskussioner är en viktig del av undervisningen då samtal och gemenskap står i fokus. Studierna nivåanpassas efter dina behov och din förmåga. Vi skapar goda förutsättningar för att du ska känna dig motiverad, få möjlighet att lära och växa som människa och idrottsutövare. Vi vill att du ska få ett bra stöd, känna dig trygg och bli inspirerad till att studera, må bra, ha roligt och utvecklas.
Läsåret 2025-2026
Utbildningstid: Två terminer heltidsstudier 2025-08-27 – 2026-06-04
Ansökan: Välkommen att söka in till läsåret 2025-2026 via ansökningsformuläret här på sidan senast 27 april. Antagningsbesked skickas ut via mejl senast 1 juni.
Antagningskrav: Du ska ha ett intresse för idrott och hälsa och ha som målsättning att läsa in allmän yrkes- eller högskolebehörighet. Du ska fylla 18 år senast under antagningsåret.
Skolstart: Onsdag 27 augusti kl. 13.00 i Lillsveds aula. Lunch serveras från kl. 11.30 i restaurangen. Boende på internatet kan checka in tisdag 26/8 kl. 15-19 samt onsdag 28/8 kl. 08-12.
Kursinnehåll
- Svenska 1, 2, 3
- Engelska 5, 6, 7
- Matematik 1 a/b/c
- Matematik 2 a/b/c
- Matematik 3 b/c
- Naturkunskap 1a1
- Naturkunskap 1a2
- Samhällskunskap 1a1
- Samhällskunskap 1a2
- Religion 1
- Historia 1a1
- Idrott
- Hälsa
- Friluftsliv
- Självledarskap
- Personlig utveckling
- Träningslära
- Styrketräning
- Konditionsträning
- Rörlighetsträning
- Humanbiologi
- Näringslära
- Friskvårdsmassage
- HLR & skadelära
- Kampsport
- Racketspel
- Styrketräning
- Yoga
- Skapande
- Improvisationsteater
- Entreprenörskap
- Funktionsvariationer
- Anti-doping
- Ätstörningar
- Demokrati
”Alltid både lärorikt och roligt”
Hur var året på Lillsved?
Jag sökte mig till Lillsved för att komma bort lite från Stockholm och för att hitta ett sammanhang där vi delar vårt intresse för sport, träning och friluftsliv. Vid gymmet, pingisbordet, sporthallen eller i naturen så hittade man alltid någon eller några att utvecklas och ha kul tillsammans med. Framförallt minns jag de utflykter vi tog tillsammans, både i skolans närhet och till fjällen. Det var alltid både lärorikt och roligt.
Vad har du haft för jobb/studier efter din utbildning?
Idag läser jag Militärhistoria på Försvarshögskolan. Det är ett stort kliv ifrån Lillsveds profil, men jag hade inte varit där jag är nu utan det jag lärt mig på Lillsved. Att plugga inför högskolan har gett mig både en bredare allmänbildning, specialiserad kompetens inom sport och friluftsliv och oväntade kontakter. Inte minst kan jag briljera med mina nya sportsliga färdigheter i den veckovisa innebandyn!
Övrigt du vill dela med dig?
Mitt tips till varje ny elev är att ta vara på tiden på Lillsved. Det är något unikt och speciellt med att få kombinera skärgårdsmiljön med studier och mycket sport och träning.
”Bland det bästa jag har gjort!”
Hur var året på Lillsved?
Jag läste Allmän Kurs för att fixa mina betyg från gymnasiet. Mina 2 år på Lillsved var bland det bäst jag har gjort och ångrar inte en sekund av det hela. Jag har många minnen från Lillsved bland annat att jag träffade min bästa vän på skolan och det trodde jag inte. Men har också ett minne som jag inte kommer glömma heller och det är när jag berättade om mitt liv och ett liv med språkstörning och dyslexi. Jag föreläste under funkisveckan som vi hade en gång per år. En hel vecka som handlar om olika funktionsvariationer och hur de kan vara att sitta i rullstol t.ex.
Vad har du haft för jobb/studier efter din utbildning?
Efter jag slutade på Lillsved har jag jobbat bland annat på Sats inom deras minisats och var där ett tag men sen kände jag att jag ville utvecklas mer och jobba med barn i ålder som jag tycker om. För att kunna utvecklas jobbar jag idag på en förskola i Saltsjöbaden med ålder 1-3 som jag själv tycker är den bästa åldern bland barn.
Övrigt du vill dela med dig?
Lillsved har gett mig att jag kan så mycket mer än vad man tror och man vågar trots att man kan vara en blyg tjej som sitter längst bak i hörnet i ett klassrum. Till er som vill börja på Lillsved kan jag verkligen lova att ni inte kommer ångra er efter. Våga och ta för er av det som bjuds på under året för dem chanserna får man bara en gång i livet. Exempelvis en skidvecka i bydalen som jag inte trodde på alls innan vi åkte dit!
Skolinformation
Skicka in din ansökan till läsåret 2025-2026 genom att fylla i ansökningsformuläret här på hemsidan. Sista dag för ansökan är 27 april 2025.
Eventuell kallelse till intervju skickas ut via mejl efter sista ansökningsdagen. Antagningsbesked skickas ut via mejl senast 1 juni.
Urvalet sker genom att undervisande lärare på utbildningen ser över samtliga ansökningar. Intresse för idrott, hälsa och ledarskap är meriterande.
Läsåret består av två terminer heltidsstudier 2025-08-27 – 2026-06-04, totalt 38 veckor.
Hösttermin: 2025-08-27 – 2025-12-12
Vårtermin: 2026-01-09 – 2026-06-04
Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem. Utöver att få grundläggande yrkes- eller högskolebehörighet får du ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga.
Deltagare som har intyg om behörighet och ett studieomdöme utgör en egen urvalsgrupp vid ansökan till vidare studier på högskola, universitet eller yrkeshögskola. Läs mer kring studieomdöme och ansökan till vidare studier på antagning.se.
Kursen läses på gymnasial nivå i 100% studietakt och berättigar dig till studiemedel via CSN. Undervisningen är kostnadsfri men du betalar själv för arbetsmaterial, studieresor, egen utrustning och kurslitteratur samt mat och eventuellt boende på Lillsveds internat.
Läs mer om studieekonomi på lillsved.se/skola/folkhogskola.
På folkhögskolan har vi plats för omkring 100 heltidsdeltagare. Av dessa kan ca 70 bo på skolans internat. På internatet kan du välja mellan flera olika boenden med helpension. Elevbyn har dusch och toalett på varje rum samt gemensamt kök. I elevhemmet bor du i studentkorridor och delar toalett, dusch och kök. I radhusen har du din egen lägenhet med kök, dusch och toalett.
Alla rum hyrs möblerade. Dessutom har du naturligtvis tillgång till gemensamma utrymmen som kök, vardagsrum, tvättstuga och genom Lillsveds IF obokade lokaler/platser på kvällar och helger som; idrottshall, gymnastiksal, gym, spinningsal, bastu, klippbad, utegym, löpspår, tennisplan, kajaker m.m.
Livet på Lillsved Gymnastik- & Idrottsfolkhögskola
Under tiden på Lillsved blir du klar med dina studier och framför allt utvecklas du som person. Livet på folkhögskola innebär många härliga människor att hänga med från morgon till kväll. Skolan har ett internat med omkring 70 platser. På anläggningen finns idrottshall, gym, spinningsal, gymnastiksal, bastu, klippbad, utegym, löpspår, tennisplan, kajaker och mycket mer. Varje dag blir en upplevelse fylld med nya kunskaper, erfarenheter, värdefulla kontakter för framtiden och självklart vänner för livet!