Läsåret 2024-2025

Bildtur runt Lillsved

 

Yrkesinriktad profilkurs

Träningsbranschen är en växande sektor som ställer höga krav på kompetenta hälsocoacher och tränare.
Vi på Lillsved erbjuder en bred utbildning för dig som brinner för träning och vill arbeta med din dröm.

Hälsocoachkursen består av tre kompetenser i en och samma utbildning.

 • Hälsocoach
 • Lic Personlig tränare
 • Gruppträningsinstruktör

Efter godkänd kurs erhåller du två licenser:

1. Almega Friskvårdsföretagens PT-licens som är branschstandard i Sverige. Lillsveds Folkhögskola har delegerad licensieringsrätt. Licensierade PT från Lillsved och andra godkända utbildare finns registrerade på ptlicens.se.
2. Europe Active, EA. En licens som gäller inom EU. Lillsveds Folkhögskola har även här delegerad licensieringsrätt.

Lärarna på Lillsved är välutbildade, har en bred kunskap och genom att vara verksamma inom tränings- och hälsobranschen, också god branscherfarenhet. Sammantaget besitter de en hög kompetens att undervisa i kursen.
Genom hela kursen finns dina lärare nära tillhands för pedagogisk handledning.

Kursen utgår från ett holistiskt synsätt för att kunna arbeta med hela människan. Du får praktiska och teoretiska verktyg som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Under hela kursen arbetar vi med ett entreprenöriellt lärande vilket innebär att du lär dig att arbeta projektinriktat, verklighetsförankrat och nära branschen.

Livet på folkhögskola

Under året på Lillsved utvecklas du som hälsocoach men framför allt som person. Livet på folkhögskola är en tillvaro med många härliga människor att hänga med från morgon till kväll. Skolan har ett internat med omkring 70 platser. På anläggningen finns idrottshall, gym, spinningsal, gymnastiksal, bastu, klippbad, utegym, löpspår, tennisplan, kajaker och mycket mer. Varje dag blir en upplevelse fylld med nya kunskaper, erfarenheter, värdefulla kontakter för framtiden och självklart vänner för livet!

Ansökan

Ansökan för läsåret 2024-2025 är stängd. Välkommen att söka in till nästa läsår när ansökan öppnar igen i januari 2025. Om du önskar studera hos oss till hösten finns det platser kvar på utbildningarna Idrottspedagog samt Tränings- och Hälsoinspiratör.

Läsåret 2024-2025

AntagningskravDu har ett stort intresse för hälsa, träning och ledarskap. Du ska fylla 20 år senast under antagningsåret och ha grundläggande behörighet.

Utbildningstid: Läsåret består av 38 veckor heltidsstudier, 2024-08-28 – 2025-06-05.

Antagna till kursen hälsas välkomna till skolstarten onsdagen den 28 augusti kl. 13.00 i Lillsveds aula. Lunch serveras från kl. 11.30 i restaurangen. Boende på internatet kan checka in tisdag 27/8 kl. 15-19 samt onsdag 28/8 från kl. 08.

Kursinnehåll

Teoretiska och praktiska delkurser

 • Licensierad personlig tränare
 • Gruppträningsinstruktör
 • Träning för specifika målgrupper
 • Träningslära och träningsplanering
 • Anatomi och biomekanik
 • Fysiologi
 • Kost och näringslära
 • Beteende och coachning
 • Förändrings- och motivationsarbete
 • Ledarskap
 • Självledarskap
 • Stresshantering
 • Hälsopromotion
 • Hälsofrämjande arbetssätt
 • Branschkunskap och säljteknik
 • Entreprenörskap
 • Yrkespraktik (tre veckor)
 • Friluftsliv – vinter och sommar
 • Instruktörsutbildning i HLR
 • Friskvårdsmassör (valfritt)
Studieekonomi

Kursen berättigar dig till studiemedel på eftergymnasial nivå. Undervisningen är kostnadsfri men du betalar själv för arbetsmaterial, studieresor, egen utrustning och kurslitteratur samt mat och eventuellt boende på Lillsveds internat. Läs mer om studieekonomi på lillsved.se/skola/folkhogskola.

Vad tycker tidigare HC-deltagare
Sebastian Nykvist

”Det var ett av de roligaste och mest lärorika åren i mitt liv”

Varför valde du att söka till Lillsved Hälsocoachutbildning?
Jag var redo för ett nytt steg i livet efter att ha jobbat fyra år i Försvarsmakten. Fysisk aktivitet och idrott har alltid varit en stor del av mitt liv och något jag gärna ville jobba med. Att förbättra folks hälsa och träningsupplevelse lockade mig mer än något annat. Jag ville ha en så komplett och bred utbildning som möjligt. Jag vill jobba med hela människan med ett brett spektra där träning, kost och livsstilsfaktorer tas i hänsyn för att genomföra en förändring. Att dessutom kunna komplettera med massage och gruppträning kändes optimalt. Det gav ett ännu mer seriöst intryck att utbildningen var ett år istället för ett par månader som motsvarande utbildningar kan vara.
Hur var året på Lillsved?
Det var ett av de roligaste och mest lärorika åren i mitt liv. De första tre veckorna undrade jag vart jag hamnat när kontrasten till min förra arbetsgivare var enorm men jag trivdes. Vi var ett väldigt sammansvetsat gäng som härjade vitt och brett på skolan. Livet på skolan var enkelt, man sov, tränade, pluggade, åt, hängde, lekte, bastade och njöt av omgivningarna. Jag växte och utvecklades väldigt mycket under året på ön. Allt jag lärde mig om mig själv har hjälpt mig väldigt mycket i mitt privatliv samt i arbetslivet. Innehållet i utbildningen levde verkligen upp till mina förväntningar. Den var både bred och med en bra spets. Lärarna är otroligt kompetenta och vill verkligen att du skall utvecklas, vilket du garanterat kommer göra, både som person och inom yrkesrollen, om du har ett öppet sinne och är mottaglig för det ni gör.
Vad har du haft för jobb/studier efter din utbildning?
Jag fick jobb på Balance Training innan studierna var avslutade. Vi blev uppköpta av SATS när jag jobbat i 8 månader och jag stannade där i fyra månader men deras sätt att arbeta passade inte riktigt mig. I samma veva blev jag rekryterad av Master Training där en av mina första kunder blev kronprinsen och kronprinsessan. Jag jobbar även i Mårten Nyléns Team I’am Ready som har träningsevent i Stockholmsområdet, på Innovate CrossFit som är Storstockholms finaste CrossFit box samt på Fysiolabbet i Södertälje som är en funktionsmedicinsk klinik. Jag kompletterade min utbildning med en CrossFit utbildning direkt efter skolan. Nu i höstas var jag i Seattle, WA, och utbildade mig till funktionsmedicinare.
Vad gör du idag?
Jag jobbar fulltid som personlig tränare på Master Training, deltid på Innovate CrossFit samt på Fysiolabbet. Jag är även med och leder träningsevent med Mårten Nyléns Team I’am Ready.
Övrigt du vill dela med dig?
Året på Lillsved var ett av de mest lärorika och utvecklande åren för mig. Jag hittade tillbaka till mig själv och hittade verkligen rätt i livet efter det. Många pusselbitar föll på plats och jag fick nya vänner för livet.

Lina Bjärevall

”Här hör jag hemma!”

Hur var året på Lillsved?
Jag började på Lillsved hösten 2019 och redan under intervjun som gjordes på skolan så kände jag, här hör jag hemma och jag är otroligt tacksam för att jag blev antagen på skolan! Ett av de finaste minnen jag har från Lillsved är när jag blev tilldelad ”klassens driv” av mina fantastiska lärare. Jag kände verkligen att jag hamnat rätt och ville suga i mig allt som erbjöds och det gjorde jag! Jag älskade också skidveckan i Bydalen. Wow! Lillsved gav mig ännu mer kött på benen att våga ta steget till att starta mitt eget företag som jag redan började klura på under skolans gång. Lillsved gav mig fina vänskaper, jag lärde mig mycket om mig själv och jag fick ett år av att stanna upp i livet och göra det JAG brinner för!
Vad gör du idag?
Idag driver jag, tillsammans med min bästa kompis, The Functional Box i Tyresö, ett träningscenter där vi tränar funktionell gruppträning, PT, Bootcamps m.m. Vi renoverade en bilmeck på 3 veckor och vi är så stolta!
Övrigt du vill dela med dig?
Tips till framtida Lillsvedare är att, ingen dröm är för liten MEN du måste jobba hårt för att nå dit du vill och det kommer vara 110 % värt det!

Angelica Avebjörk

”Ingen kommer ångra ett år på Lillsved!”

Varför valde du att söka till Lillsveds Hälsocoachutbildning?
Jag valde att söka till Lillsved för att jag ville jobba med träning och hälsa och en praktisk utbildning som den här passade mig perfekt! Utbildningen är bred och skapar mycket möjligheter.
Hur var året på Lillsved?
Året på Lillsved var helt klart ett av dom bästa i mitt liv. Förutom otroligt lärorikt studiemässigt väldigt utvecklande för mig som människa. Stjärnor också till lärarna och miljön!
Vad har du haft för jobb/studier efter din utbildning?
Efter mitt år på Lillsved började jag jobba som personlig tränare.
Vad gör du idag?
Idag jobbar jag som personlig tränare och håller klasser på gym samt håller lite utbildning för nya tränare. Jag är Nivå 3 Tränare på SATS. Jag är ibland inhyrd som förläsare på Lillsved och är med i utbildningsteamet inom ämnesområdet PT-yrke för utbildningarna Personlig Tränare och Hälsocoach.
Övrigt du vill dela med dig?
Ingen kommer ångra ett år på Lillsved!

Kursföreståndare

Christian Sandberg

Per Lundberg

Ulrika Rylow

Lärare och personal på Lillsved