Läsåret 2024-2025

Bildtur runt Lillsved

 

Yrkesinriktad profilkurs

Bli framtidens snösportledare!

Lillsved Gymnastik- och Idrottsfolkhögskola genomför i samarbete med SLAO en ny omgång av Högre Utbildning Skidlärare. Kursen innehåller en teoretisk/praktisk del på Lillsved under hösten samt 5 veckor på våren. Däremellan praktiserar du en säsong i din skidskola där du har en handledare samtidigt som du har kontakt med skolan via internet. Under praktikperioden genomgår du även de två högsta stegen innan skidlärarexamen, skidor steg 3 och 4 i samarbete med SLAO.

Du kommer att få fördjupade kunskaper inom skidåkning såväl teoretiskt som praktiskt samt snö och lavinkunskap, funktionell anatomi, rörelselära, fysiologi, träningslära, friluftsliv, ledarskap, pedagogik, kommunikation, beteendevetenskap osv. Däröver ingår flera praktiska delkurser som friskvårdsmassör, HLR-instruktör, gymnastikens baskurs, parkour steg 1 m.m. Se fliken kursinnehåll nedan för mer information samt utbildningssamarbeten.

Möjligheter efter kursen

Vi utbildar nästa generation skidlärare och snösportledare som kan arbeta med åkare på alla färdighetsnivåer samt gå vidare som arbetsledare, utbildare, clinicinstruktörer, examinatorer och utvecklare av svensk skidskola för framtiden.

Efter fullgjord och godkänd kurs har du möjlighet att diplomera dig för IVSI status. Du kommer att få förutsättning att vara väl förberedd för att genomgå Svensk skidlärarexamen och vidare mot ISIA status (International Ski Instructors Association).

Livet på folkhögskola

Under året på Lillsved utvecklas du som skidlärare men framför allt som person. Livet på folkhögskola är en tillvaro med många härliga människor att hänga med från morgon till kväll. Skolan har ett internat med omkring 70 platser. På anläggningen finns idrottshall, gym, spinningsal, gymnastiksal, bastu, klippbad, utegym, löpspår, tennisplan, kajaker och mycket mer. Varje dag blir en upplevelse fylld med nya kunskaper, erfarenheter, värdefulla kontakter för framtiden och självklart vänner för livet!

Ansökan

Ansökan för läsåret 2024-2025 är stängd. Välkommen att söka in till nästa läsår när ansökan öppnar igen i januari 2025. Om du önskar studera hos oss till hösten finns det platser kvar på utbildningen Idrottspedagog.

Läsåret 2024-2025

Antagningskrav: Vi söker dig som har gått motsvarande 2:a utbildningsnivån hos Främjandet, SLAO eller SSF (Satu 2) och har minst en säsongs arbetserfarenhet i skidskola eller som tränare inom alpin skidåkning. Rekommendation från skidskolechef eller motsvarande är meriterande. Medlemskap i SSLF.

Utbildningstid: Läsåret består av 38 veckor heltidsstudier, varav 15 veckor är arbete/praktik och handledning i skidskola, 2024-08-28 – 2025-06-05.

Antagna till kursen hälsas välkomna till skolstarten onsdagen den 28 augusti kl. 13.00 i Lillsveds aula. Lunch serveras från kl. 11.30 i restaurangen. Boende på internatet kan checka in tisdag 27/8 kl. 15-19 samt onsdag (28/8) från kl. 08.

Kursinnehåll

Teoretiska delkurser

 • Skidteknik och mekanik
 • Snö och lavinkunskap
 • Funktionell anatomi
 • Rörelselära
 • Fysiologi
 • Träningslära
 • Service, turism och värdskap
 • Idrottspedagogik
 • Idrottsmetodik
 • Ledarskap
 • Kommunikation
 • Beteendevetenskap
 • Självledarskap

Praktiska delkurser

 • SLAO Skidor steg 3 och 4
 • Skidvård
 • Friluftsliv
 • Idrott & träning
 • Friskvårdsmassör
 • Instruktörsutbildning i HLR
 • SVGF Baskurs gymnastik
 • SVGF Parkour och Tricking A
 • Praktiskt ledarskap
 • Praktik i skidskola
Utbildningssamarbeten
Svensk Gymnastik Logga
Studieekonomi

Kursen berättigar till studiemedel på gymnasial nivå. Undervisningen är kostnadsfri men du betalar själv för arbetsmaterial, kurslitteratur, resor, liftkort och egen utrustning samt mat och ev. boende
på Lillsveds internat. Läs mer om studieekonomi på lillsved.se/skola/folkhogskola.

Vad tycker tidigare HUS-deltagare
Victoria Andersson

”Att jobba som ledare och med andra människor är det bästa beslutet jag gjort!”

Hur var året på Lillsved?
Under året på Lillsved lärde jag känna en mängd unika och fantastiska människor med samma intressen och med olika erfarenheter och bakgrunder. Jag känner främst att jag växte som människa, och tog stora framsteg gällande mitt ledarskap. Jag hittade rätt i mig själv och fick en bra grund för det arbetet jag har idag. Ett minne jag kommer se tillbaka på i resten av mitt liv är en höstdag då det föll snö i Stockholms skärgård. Min klass blev som besatta och tog fram skidorna och gav oss ut på en sluttande gräsmatta och “invigde” vintersäsongen ihop.
Vad har du haft för jobb/studier efter din utbildning?
Efter jag slutade på Lillsved har jag tagit Svensk Skidlärarexamen. Idag jobbar jag som Skidskolechef på Sveriges nyaste skidanläggning Idre Himmelfjäll. Jag ansvarar för all verksamhet gällande skidskola och utbildar även nya skidlärare både i Sverige och Norge.
Övrigt du vill dela med dig?
Tack vare Lillsved, fick jag självförtroendet och kunskapen för att kunna nå dessa mål. Samt ett stort kontaktnät med andra Lillsvedare över hela Sverige. Att jobba som ledare och med andra människor är det bästa beslutet jag gjort. Vara med och hjälpa individer nå sina mål, stora som små. Samt att dela glädje med andra och inspirera människor med samma intressen är helt fantastiskt!

Amelie Andersson

”Skicka in en ansökan!”

Hur var året på Lillsved?
Lillsved är en fantastisk plats att hitta likasinnade personer med gemensamma intressen! I vår klass fanns det från start en tydlig gemensam nämnare i skidåkningen vilket gjorde att vi fick en fin sammanhållning redan de första dagarna. Att få umgås och bygga relationer med personer med samma intressen har gett mig nära vänskapsrelationer men också finfina kontakter i arbetslivet, genom att mina f.d klasskamrater nu blivit branschkollegor. Denna gemenskap var något som höll i sig under hela perioden och det är det som jag har bäst minnen från, samhörigheten och tillsammans få grotta ner sig i något man brinner för. Detta blev särskilt tydligt under våra 2 kursveckor under vårterminen när vi träffades på snö igen för första gången, det var fantastiskt kul att tillsammans få utöva det vi har pluggat teoretiskt under höstterminen.
Vad har du haft för jobb/studier efter din utbildning?
Efter året på Lillsved fick jag möjligheten att åka till Nya Zeeland och jobba som instruktör där i 2 säsonger, och idag jobbar jag som ansvarig för Säfsens skidskola sen 2 år tillbaka. HUS är en stor anledning till att jag tog mig till Nya Zeeland och det är en sån lyx att mitt intresse kan ta mig runt i världen. Lillsved gav mig också lite mer kött på benen så att jag vågade sätta mina ledarskapskunskaper på prov i en ansvarsroll. Det är jag väldigt tacksam för!
Övrigt du vill dela med dig?
Mitt bästa tips för framtida Lillsvedare är ”skicka in en ansökan!”. Året kommer vara lärorikt, utmanande, roligt och det kommer ge dig väldigt mycket.

Kursföreståndare

Pepe Lagerström

Lärare och personal på Lillsved