Till ansökan

Läsåret 2024-2025

Bildtur runt Lillsved

Bli en kompetent PT i träningsbranschen

Tränings- och hälsobranschen växer stadigt genom att allt fler blir medvetna om hur viktig träning och motion är för hälsa och välmående.

Det friskvårdsinriktade hälsoarbetet innefattar numera kompetensen personlig träning för att kunna arbeta fullt ut med livsstils- och levnadsvanor för individer och grupper. Vill du vidareutbilda dig till PT så är den här Lillsvedskursen något för dig. Efter kursen kan du som licensierad PT kliva in i en bransch som söker kompetenta medarbetare.

Att arbeta som Personlig Tränare passar dig som har ett intresse för träning och hälsa och vill göra din hobby till yrke. Lillsveds PT-kurs har gott rykte i branschen och många vill rekrytera personliga tränare som genomfört sin utbildning på Lillsved.

Licensiering

Efter genomförd kurs har du möjlighet att licensiera dig till personlig tränare. Efter godkända teoretiska och praktiska prov erhåller du licens som är godkänd av:
1. Almega Friskvårdsföretagens PT-licens som är branschstandard i Sverige.
2. Europe Active, EA, som är branschstandard i Europa.

Ansökan

Ansöker gör du genom att klicka på knappen ’TILL ANSÖKAN’ och därefter fylla i ansökningsformuläret. Ansökan och ska vara skolan tillhanda senast den 14 juli 2024. Därefter skickas information om antagningsprocessen ut via mail till dig.

Läsåret 2024-2025

Antagningskrav: Du ska fylla 20 år senast under antagningsåret och ha grundläggande behörighet. Du bör ha styrketränat regelbundet i minst ett år samt vara förtrogen med konditions- och rörlighetsträning. Du bör också ha provat att träna med en personlig tränare. Tidigare utbildning och erfarenheter inom träning, idrott och hälsa är meriterande.

Utbildningstid: Läsåret består av 39 veckor halvtidsstudier, 2024-08-26 – 2025-05-23. Kursen läses distans med 5 st obligatoriska träffar på Lillsved.

Antagna till kursen hälsas välkomna att, med erhållna inloggningsuppgifter, logga in till kursen från den 26 augusti. Den första träffen (5 dgr) är sedan på Lillsved 23 – 27 september. Mer information om kursstart och den första träffen skickas ut i god tid till alla antagna.

Till ansökan
Kursinnehåll

Teoretiska och praktiska delkurser

 • Hälsopromotion
 • Anatomi och biomekanik
 • Fysiologi
 • Kost och näringslära
 • Beteende och coaching
 • Träningslära och träningsplanering
 • Entreprenörskap
 • Branschkunskap och säljteknik
 • Skadelära och säker träning (inkl. HLR)
 • Konditionsträning och löpträning
 • Styrketräning
 • Rörlighetsträning
 • Screening och tester
 • Anpassad träning – senior, gravid
Träffar på Lillsved

HT-24
23–27 sep
18–22 nov

VT-25
27–31 jan
17–21 mar
12–16 maj

Digitala lektioner

7 halvdagar 08.50-12.00

 • 18 sep
 • 24 okt
 • 4 nov
 • 3 dec
 • 15 jan
 • 6 mars
 • 5 maj
Kursintyg

Kursen förutsätter aktivt och regelbundet deltagande, på Lillsved och på nätet. För att erhålla kursintyg krävs att du uppnår fastställda krav på såväl den praktiska som teoretiska delen av kursen och är närvarande 100%.

Studieekonomi

Kursen berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå. Undervisningen är kostnadsfri men du betalar själv för arbetsmaterial, egen utrustning och kurslitteratur (ca 3 000 kr). Kost och logi (tvåbäddsrum) är obligatoriskt för alla studerande och kostar 18 525 kr inkl. serviceavgift. Enkelrumstillägg: 300 kr/natt. Serviceerbjudande: Städning, sängkläder och handdukar; 270 kr. Lillsved delfakturerar inför varje träff. Kostnad för licensiering (3 000 kr) tillkommer.

Vad tycker tidigare deltagare
Anna och Ronnie Berggren

”Det är aldrig för sent att uppfylla sin dröm!”

Varför valde ni att söka till Lillsveds distansutbildning Personlig Tränare?
Vi har alltid tränat och utövat många olika sporter. Med åren har vi känt en allt starkare längtan efter att växla om från kontorsjobb till att arbeta mer med träning och hälsa.
Vi hittade er PT-utbildning, gick på Öppet hus och kände direkt att på Lillsved vill vi vara.
Hur var året på Lillsved?
Vi hade ett fantastiskt läsår på Lillsved med hög kvalitet på lärare och fina klasskamrater. Vi sög åt oss all kunskap, särskilt om anatomi och fysiologi som vi längtat efter att få lära oss mer om. Under kursveckorna på plats bodde vi kvar på Lillsved vilket vi varmt kan rekommendera.
Vad har ni haft för jobb/studier efter er utbildning?
Efter vår utbildning på Lillsved har vi specialiserat oss inom den funktionella träningsformen CrossFit och har startat en box; Styrka CrossFit i Täby norr om Stockholm.
Vi har certifierat oss som CrossFit Level 1 Trainer samt vidareutbildat oss inom tyngdlyftning.
Vad gör ni idag?
Parallellt med våra kontorsjobb driver vi idag Styrka CrossFit där vi coachar och tränar själva. Anna håller även gruppklasser och personlig träning utomhus med funktionell träning och löpning.
Övrigt ni vill dela med er?
Det är aldrig för sent att uppfylla sin dröm!

 

Jerry Karlsson

”Studera på Lillsved är bland det bästa jag gjort i mitt liv!”

Varför valde du att söka till Lillsveds distansutbildning Personlig Tränare?
När jag började leta utbildning till i första hand personlig tränare letade jag olika utbildningar och försökte läsa på om för och nackdelar. Att jag sedermera fastnade för Lillsved har många orsaker. Många utbildningar jag tittade på var intensivutbildningar under en väldigt kort tid. Ofta till en orimligt hög kostnad. Jag sökte något annat. En utbildning över lite längre tid där jag får lära mig i lugn och ro. En utbildning i en fin miljö blandad med distansstudier passade mig perfekt. Med en bakgrund inom gymnastiken och flertalet utbildningar inom Svensk gymnastik i gruppträning gjorde också att jag kände mig hemma på Lillsved och dess filosofi direkt.
Hur var året på Lillsved?
Att studera på Lillsved är bland det bästa jag gjort i mitt liv. Jag kände mig verkligen välkomnad, både av lärare, personal, elever och studerande. Att få träffa så många olika människor med så många olika förutsättningar var otroligt givande. När alla inte är stöpta i exakt samma form får samtalen en helt annan stuns och dynamik. Jag har fortfarande kontakt med studiekamrater från Lillsved vilket jag är oerhört tacksam för. Jag längtar verkligen tillbaka. En sak som var otroligt bra på Lillsved var det öppna klimatet där allas åsikter och tankar fick komma till tals. Jag rekommenderar verkligen Lillsved till dig som planerar att utbilda dig inom hälsa och träning.
Vad har du haft för jobb/studier efter din utbildning?
När utbildningen gick mot sitt slut startade jag mitt lilla företag, Väl Tränad av Jerry Karlsson för att bedriva personlig träning, träning av idrottslag, föreläsningar och andra saker relaterat till detta. Jag jobbar som personlig tränare, som en bisyssla, på ett gym här i Skillingaryd. Till yrket jobbar jag som Hälsocoach i Vaggeryds och Värnamos kommuner. Hälsocenter är ett samarbete mellan Region Jönköping och kommunerna. Vi jobbar mycket med FaR, Fysisk aktivitet på recept, och tar emot personer som kommer från vårdcentralerna och hjälper dem via motiverande samtal och stöttning att komma igång med fysisk aktivitet utifrån sin förmåga. Att få hjälpa människor ut i rörelse i nätverket av aktörer i kommunerna är otroligt givande! Jag känner att utbildningen på Lillsved har gett mig de verktyg och den kunskap jag behöver för jobbet.

Kursföreståndare

Christian Sandberg

Lärare och personal på Lillsved